10 СЪВЕТА ЗА ИЗБОР НА СВАТБЕН ФОТОГРАФ И ВИДЕОГРАФ


 

Какво е съществено  за избор сватбен фотограф/видеограф като личност?

1. Придобийте лични впечатления от фотографа и видеографа. Така можете непосредствено да се убедите дали си пасвате, както като характери, така и като очаквания, което е гарант за усмихнат и приказен сватбен ден. 

2. Дали има персонално отношение към Вашата сватба. Поемането на ангажименти за лимитиран брой дати (до 4-5 сватби на месец) е добра индикация. Дали ви разбира и умее да Ви предразполага.

3. Подредеността и естетиката на уеб страницата му, облеклото, общото ниво на интелигентност са ценни насоки за точен избор. Дали фотографа и видеографа ще са облечени в хармония със стила на гостите на сватбата ви?


Какво е важно за избор на сватбен фотограф/видеограф като професионалист?

4. Да Ви харесва стила му на заснемане. Вслушайте се в предложенията на вашите близки и приятели, но не забравяйте, че критериите и вкусовете Ви се различават от тези на другите. Поискайте да разгледате поне една цяла сватба за да се убедите в качеството и креативността на фотографа.

5. Начина на заснемане на видеото. Дали е с DSLR камера или класическа видеокамера в офертата. Класическата видео камера дава възможност за по-дълго видео (3+ часа). DSLR камерата дава много по-качествено видео, но е по-кратко като продължителност. Класическата камера е добра за репортажно заснемане, а с DSLR камерата се създава усещане за сватбен филм, изкуство.  

6. Начина на заснемане на фотографията. Дали в офертата е включено заснемане със специални обективи. Универсалните са удобни за употреба, но креативните и арт фотографии почти винаги се заснемат със специалните. 

7. Сватбеният филм да е с отлично стабилизирана картина. Дали се вижда плавно движение на камерата във филма?  Често стабилизирана картината е единствено на сватбения трейлър, хубаво е да видите и цял сватбен филм.


Какво е важно за избора на отличен екип-фотограф и видеограф?

8. Опит и синхрон. Възможен е чудесен синхрон между няколко фотографи и няколко видеографи на относително малък дансинг, когато са снимали съвместно сватби. Колко сватби са снимали заедно фотографът и видеографът?

9. Разгледайте снимките и видеото от примерни сватби.  Дали се вижда  единия в кадъра на другия. Дали се вижда осветлението на видеографа в снимките.

10. Звукът на сватбения Ви филм да се записва допълнително на външен аудио рекордер. Тази екстра често не е включена, тъй като значимо спомага фото заснемането,  а изисква допълнителен труд. Дава сигурност  и качество - два записа на звука.